22 juni 2015: Verslag workshop TWI bij Friesland Campina Beilen

door Abbe Zwaal - 0 reacties

Op maandag 22 juni heeft de kwaliteitskring een bedrijfsbezoek gebracht aan Friesland Campina te Beilen. Dit bedrijfsbezoek stond geheel in het teken van Training Within Industrie (TWI). Helaas konden we op die dag niet de fabriek bezoeken. Door de gewijzigde agenda was er wel meer ruimte voor de TWI workshop. TWI staat voor Training Within Industry. Er komt steeds meer aandacht voor het Training Within Industry (TWI) programma. 

De TWI methoden trainen direct leidinggevenden in de vaardigheden die ze nodig hebben om een klimaat te kunnen scheppen voor verandering, verbetering van methoden en standaardisatie van werkzaamheden. Het TWI programma is tussen 1920 en 1940 door de U.S. Government War Production ontwikkeld en is tijdens de tweede wereldoorlog intensief ingezet, toen er een noodzaak was om met mensen die voorheen nog nooit in fabrieken hadden gewerkt een goede productie van vliegtuigen en wapens te garanderen. Tijdens de wederopbouw van Japan werden zo ook TWI Trainers opgeleid en heeft TWI zich binnen Toyota verder ontwikkeld.

Erik Hoekstra, TWI coördinator bij RFC Beilen, verzorgde de workshop. Met 21 deelnemers was er veel aandacht voor deze workshop. Na een introductie waarin een stukje geschiedenis van TWI werd verteld en de methoden werden uitgelegd, was het tijd voor een praktijkoefening Job Instruction om de deelnemers te laten ervaren wat leren volgens de TWI methoden inhoudt, in vergelijking tot vaak gebruikte opleidingsmethoden. Vrijwilligers uit de zaal leerden volgens de TWI methode stap voor stap een knoop leggen met een elektriciteitsdraad. Dat bleek nog best lastig te zijn, maar met behulp van Job Instruction werd de knoop moeiteloos gelegd.

 

0 reacties