2 febr. 2016: Verslag Workshop Risicomanagement en de BowTie methodiek

door Minny Aarten - 0 reacties

Op dinsdag 2 februari 2016 zijn wij in het kader van de ‘nieuwe’ ISO 9001:2015 dieper in de materie van risicomanagement gedoken. De workshop werd gegeven door Marc Blaauw van RPS Nederland, een advies- en ingenieursbureau voor omgevings- en veiligheidsvraagstukken. Hij heeft de methodiek voor risicomanagement die RPS heeft ontwikkeld, uiteengezet. Deze methodiek bouwt voort op het reeds aanwezige managementsysteem van de organisatie. De bestaande procedures in het managementsysteem beschrijven immers de beheersmaatregelen die de organisatie heeft ingevoerd. Deze maatregelen worden in een zogeheten risicoregister gekoppeld aan de risico’s die zij beheersen. Vervolgens worden de belangrijkste risico’s van de organisatie verder geanalyseerd met de BowTie (vlinderdas)methodiek. Deze beproefde methodiek brengt de verschillende beheersmaatregelen en de oorzaak-gevolgrelaties van vastgestelde risico’s zeer inzichtelijk in kaart.    In de workshop heeft Marc Blaauw de RPS-aanpak van risicomanagement en de BowTie methodiek toegelicht aan de hand van een aantal voorbeelden. Vervolgens hebben wij de BowTie methodiek toegepast op een casus.  

0 reacties